Det kan kännas som det är mycket att tänka på när du ska börja filma själv. För att göra det smidigare för dig att komma igång finns Medieteknik som stöd. Vi håller också kurser i hur du filmar, redigerar och publicerar.
Det finns hur mycket utrustning som helst att välja mellan. Enklast är att du börjar filma med din egen mobil, den kommer du långt med. Men för att det ska bli bra ljud behöver du även en handmikrofon eller en mygga.
Innan du ger dig ut och filmar, testa att filma med din utrustning så att du vet hur den fungerar. Kolla gärna in inspelningsplatsen i förväg. Då vet du var du kan filma intervjun och vilka klippbilder du kan ta. Lyssna också efter störande ljud från till exempel fläktar och trafik.
Intervju
I stället för att tänka på vilka frågor du ska ställa, tänk på vilka svar du vill ha. Om du är säker på vad du vill veta innan du gör en intervju blir det lättare att förbereda frågorna. Frågorna ska vara öppna, så att forskaren inte bara kan svara ja eller nej.
Ljussättning
När du filmar eller fotograferar behöver du ljus av något slag.
Gör det enkelt för dig genom att använda dig av det ljus som finns på plats som dagsljus, lampor, takbelysning mm.
Tänk på att ljuset har olika färgtemperaturer. Det vill säga att ett utomhusljus betecknas som blått och kallt och inomhusljus som gult och varmt. Ditt öga kan korrigera detta och ljuset upplevs som neutralt, vitt ljus men det gör inte din kamera om du inte talar om det för den, antingen per automatik eller manuell inställning.
Visste du att ordet fotografi kommer från grekiskans phos som betyder 'ljus' och grapho som betyder 'skriva, inrista'. Så det du gör är att måla, skriva eller rita med ljus.
Ljudupptagning
Det viktigaste vid en intervju är avståndet till mikrofonen och att du väljer en miljö med så få störande ljud från omgivningen som möjligt. Det kommer du tjäna på i det efterföljande redigeringsarbetet.
Om du måste intervjua i en miljö med störande bakgrundsljud, tänk då på att ha mikrofonen nära munnen på den som blir intervjuad. I stökiga miljöer finns det dock alltid en risk att intervjupersonen höjer rösten för att du ska höra och då kommer ljudet att "spricka" i inspelningen.
Ta för vana att ta upp miljöljud till klippbilderna. Bilder helt utan ljud upplevs ofta konstiga, till exempel om man ser en folksamling utan att höra sorlet från den.
Filma din föreläsning
Vill du själv spela in din föreläsning rekommenderar vi dig att kontakta PIL-enheten som har utbildning i och studio för produktion av eget undervisningsmaterial.
Du kan också lägga in en beställning hos Medieteknik för att få din föreläsning inspelad. Du kan då välja var du vill spela in föreläsningen och du har möjlighet att vara i vår studio.
Redigering
Det finns flera olika redigeringsprogram du kan använda, men när du går vår kurs Filma med mobilen får du lära dig redigeringsprogrammet Clipsk.
För att få tillgång till Clipsk måste du köpa en licens, som beställs via kommunikationsenheten genom att mejla socialamedier@adm.gu.se. Licenserna förnyas i slutet av november varje år, vilket innebär att du behöver beställa före november för att få en licens som gäller kommande år.
Observera att Clipsk bara fungerar på iPhone och att det är en licens per telefon. Man kan alltså inte dela med sin kollega (om man inte också delar telefon).
Tillgänglighetsanpassning
Sedan den 23 september 2020 måste alla offentliga aktörer i Europa se till att det material som läggs ut digitalt är tillgänglighetsanpassat.
Undertext är den vanligaste formen av tillgänglighetsanpassning när det gäller film. Undertexterna delas upp i block som visas ett i taget, synkront med filmen. Med undertexter har du möjlighet att nå en större del av din målgrupp.
Här kan du läsa mer om undertexter och hur du skapar dem.
Grafik
Göteborgs universitet har tagit fram en grafisk mall som du bör använda i din film.
Här kan du ladda ner grafiken startskylt, namnskylt och slutskylt. På samma plats hittar du en manual för hur du använder grafiken. Kör du fast är du välkommen att höra av dig till vår producent Filip Asphäll.
Publicera din film
Göteborgs universitet har två officiella Youtubekanaler och en filmhanteringstjänst som heter GU Play. De olika kanalerna har olika syften och målgrupper.
Kommunikationsenheten på är ansvarig för publicering på Youtube, LinkedIn och Facebook. Vill du publicera något där, kontakta socialamedier@adm.gu.se. GU Play är universitetets egen kanal där du kan publicera dina filmer själv. Kontakta Erik Lundberg som ansvarar för publiceringen på GU Play.
Att tänka på när du filmar med din mobil:
- Testfilma gärna och kolla att all utrustning fungerar innan du åker iväg för att filma.
- Förbered dig innan med frågor som ger dig bra svar på det du vill veta.
- Se till att du har tillräckligt med utrymme i din mobil för att spela in din intervju och att det även finns plats att redigera i mobilen.
- Använd ett stativ så att du kan ha mobilen i ögonhöjd med den du intervjuar.
- Identifiera var ljuset kommer ifrån och vilken lampa du ska ta med.
- Välj en miljö med så få störande ljud som möjligt.
- Ta med en mikrofon som du kopplar in i mobilen.
- Filma många klippbilder med ljud.
Vill du lära dig mer om att filma och redigera rekommenderar vi att gå vår kurs Filma med mobilen. Välkommen med en intresseanmälan!